goede nachtrust
Slapen

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor ieder mens. Het is belangrijk voor ons lichaam, maar ook voor hoe we ons zelf voelen. Wie wilt nou niet uitgerust opstaan in de ochtend? Helaas ervaart echter niet iedereen een goede nachtrust, maar gelukkig zijn er wel dingen die je hiervoor kunt doen. Hier zijn een aantal tips voor een goede nachtrust.

Leg je telefoon ergens anders

Deze tip heb je misschien al vaker gehoord en hoewel we het misschien niet willen, is het wel een goed idee om je telefoon niet naast je bed te leggen. Er komen namelijk veel geluiden en lichtjes van je telefoon af als je meldingen krijgt en dit verstoort uiteraard ook je nachtrust. Probeer daarom je telefoon in een andere kamer te leggen en koop een wekker als je de telefoon hiervoor nodig had.

goede nachtrust

Maak je kamer donker

Als je probeert te slapen, helpt het natuurlijk niet als er nog allerlei licht in je kamer komt van bijvoorbeeld straatlantaarns. Dit licht geeft je lichaam namelijk een signaal af alsof het dag is, waarvan je slaap hormonen in de war zullen zijn. Koop daarom donkere gordijnen, gebruik het liefste geen nachtlampje en maak het licht op de gang uit. Zo zorg je ervoor dat je een optimale nachtrust krijgt.

Vermijd blauw licht

Dit heb je uiteraard al vaker gehoord, maar het blijft toch belangrijk: vermijd blauw licht voor het slapengaan. Hetzelfde als met natuurlijk licht zullen je slaaphormonen in de war raken van het licht, waardoor je ook een minder goede nachtrust zal krijgen. Wil je toch graag ‘s avonds nog wat lezen? Overweeg dan een e-reader, die werken zonder (blauw) licht waardoor die ook voor ‘s avonds geschikt zijn.

Niet te laat koffie

Koffie kan ontzettend handig zijn in de ochtend om goed wakker te zijn, maar dit kan je in de avond natuurlijk beter vermijden. Ook als je de koffie direct na het avondeten drinkt, heeft dit alsnog invloed op je nachtrust. Het is daarom het beste om na 4 uur ongeveer geen koffie meer te drinken. Het is zelfs nog beter om alle cafeïne te vermijden vanaf daar, dus ook geen cola bijvoorbeeld.

Koop een goed bed

Dit klinkt misschien overbodig, maar investeer echt in een goed bed voor op je slaapkamer. Men brengt namelijk veel tijd door in dit bed en een goede nachtrust is echt ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Als je nu investeert in een goed bed met een goed matras en fatsoenlijke lakens zal je merken dat je nachtrust erop vooruit gaat, maar realiteit is dat niet iedereen het budget heeft om zomaar een geheel bed te vervangen. Met een matrastopper kan je al veel uithalen en het slaapcomfort van je bed sterk verbeteren.

Ook kan je eens een verzwaarde deken of verzwaringsdeken proberen, het is niet voor iedereen maar misschien dat het net de oplossing is voor jou.

Zorg voor genoeg frisse lucht

Als je kamer warm is en niet goed geventileerd wordt, krijg je al snel een bedompte kamer. Dit is ook niet goed voor je nachtrust. Het is daarom een goed idee om je raam op een kiertje te zetten, zodat er genoeg zuurstof in je kamer is in de nacht. Als je het dan koud krijgt, kan je het beste een extra deken opleggen.