huis verbouwen
Bouw

Ga je je huis zelf verbouwen? Denk aan deze essentials

Zelf je huis verbouwen is een enorm karwei. Het is dan erg fijn als je de belangrijkste benodigdheden hebt. Welke dat zijn leggen we hieronder graag uit.

huis verbouwen

Duidelijk plan vooraf

Wat zeker voor een verbouwing geldt, is dat een goed begin het halve werk is. Bij een verbouwing is dat een plan. Spring niet zomaar in het diepe, maar bedenk eerst wat wanneer moet gebeuren. Maak ook een budget, zo is de kans kleiner dat je de verbouwing moet staken omdat de kosten te hoog worden. Kortom: een plan vooraf is een must als je het overzicht wilt behouden.

Vergunning regelen

Afhankelijk van wat je wilt verbouwen is het noodzakelijk om een vergunning te regelen. Als je bijvoorbeeld in een Rijksmonument woont is het waarschijnlijk niet toegestaan om beeldbepalende onderdelen van het huis te veranderen. Soms kan een verbouwing ook in strijd zijn met een bestemmingsplan. Overleg daarom eerst met de gemeente zodat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan.

Buren informeren

Zelf wil je niet voor onprettige verrassingen staan, maar je buren willen dat ook niet. Het is ook onprettig als je ineens gestoord wordt in je dagelijkse bezigheden door een heftig, dreunend geluid of een boormachine. Vertel daarom je buren wat je van plan bent en waarom zodat zij zich kunnen voorbereiden. Zo bewaar je ook de lieve vrede in je buurt

Bouwstofzuiger voor stof

Wat er naast veel regelwerk bij een verbouwing komt kijken, is stof. Dat stof gaat helaas overal zitten: in kleding, op de vloer, in het haar. Erg onprettig, en als je klaar bent moet je dit allemaal verwijderen. Gelukkig zijn er apparaten die hierbij bijzonder goed kunnen helpen: bouwstofzuigers. Deze stofzuigers zijn speciaal toegerust voor grote hoeveelheden stof, waar een normale stofzuiger het al snel (oververhit) opgeeft. Omdat een verbouwing niet altijd spic en span hoeft te zijn kan je ook overwegen af en toe een bouwstofzuiger te huren in plaats van meteen over te gaan op een dure aanschaf van een stofzuiger die je daarna toch niet meer nodig hebt.

Isolatie-installatie

Duurzaamheid is tegenwoordig iets waar je niet meer omheen kunt. Een verbouwing is hèt moment om hierin te investeren, als alles toch open ligt. Je zult na je verbouwing flink besparen op de energierekening, dus schroom ook vooral niet om hier een deskundige voor in de arm te nemen. Overigens geldt dat niet alleen voor dit onderdeel van de verbouwing, maar voor de operatie als geheel.

Ga aan de slag

Het belangrijkste bij een verbouwing, maar misschien wel met alle grote veranderingen in je leven is door het gewoon te doen. Het zal beangstigend, een sprong in het diepe zijn, maar denk aan wat het je oplevert als het achter de rug is.